flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реєстрація електронних кабінетів в ЄСІТС стає обов’язковою для всіх юридичних осіб приватної форми власності, які беруть участь в цивільних та адміністративних справах

21 лютого 2024, 12:11

Відсьогодні відповідно до Закону України №3200-ІХ  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» обов'язковою є реєстрація усіма юридичними особами приватного права електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС). Нагадаємо, що цей Закон доповнив Господарський процесуальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України та Кодекс адміністративного судочинства України положеннями, якими установив обов'язок реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС для всіх юридичних осіб, зокрема і приватної форми власності.

Унаслідок цього, в разі звернення до суду особою, яка зобов'язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов'язку, документи такої особи суд залишає без руху або повертає, не приймаючи до розгляду (залежно від виду процесуального документа). Натомість передбачено можливість для сторони направляти документи через ЄСІТС іншим учасникам справи, у разі наявності в них електронного кабінету та інші.

Обов'язкова наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі вже діє з 18 жовтня 2023 року для адвокатів, нотаріусів, державних та приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органів державної влади та інших державних органів, органів місцевого самоврядування.

Особі, яка зареєструвала електронний кабінет, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом направлення таких документів до електронного кабінету такої особи.

Таким чином, у разі відсутності реєстрації підприємства чи іншої юридичної особи в електронному суді суди зможуть застосовувати негативні процесуальні наслідки у вигляді залишення процесуального документа без руху, без розгляду або його повернення. При цьому негативні наслідки відсутності реєстрації особи в ЄСІТС застосовуються судом навіть у тих випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за посиланням: https://id.court.gov.ua.

Із порядком реєстрації Електронного кабінету можна ознайомитись у розділі 4 «Реєстрація та авторизація користувачів» Інструкції користувача Електронного суду ЄСІТС за посиланням: https://is.gd/y5sLfZ.

 

Пресслужба

Краснопільського районного суду Сумської області