flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керування в стані алкогольного сп’яніння ще на півроку залишається адмінправопорушенням

02 січня 2020, 16:51

Із 1 січня 2020 року в Україні мав набрати чинності закон, який впроваджує кримінальну відповідальність замість адміністративної за кермування в нетверезому стані. Втім, 03 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила новий закон, який відтермінував запровадження цієї норми на шість місяців. Він набув чинності 20 грудня 2019 року.

Згідно із законом №321-ХІ, ст. 2861 Кримінального кодексу України стане чинною не з 01 січня 2020 року , а з 01 липня 2020 року.

Кримінальна відповідальність згідно зі ст. 286-1 загрожує водіям у разі:

- керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

- передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;

- відмова водія від проходження медичного огляду на стан сп'яніння або щодо вживання таких лікарських препаратів;

- вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного освідчення з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, чи до ухвалення рішення про звільнення від проведення такого медичного освідчення.

За всі перелічені дії передбачений штраф від 1 до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 32 тис. грн) і позбавлення права керувати транспортним засобом терміном до трьох років. У разі повторного правопорушення штраф складе до 51 тис. грн з позбавленням права керувати транспортним засобом від двох до трьох років.

Зазначається, що відтермінування допоможе уникнути ризиків виникнення проблем у правозастосуванні, а відповідним органам кримінальної юстиції дасть змогу належним чином підготуватися до запровадження змін.